Hoe gebruik je dit platform?

Vind alle antwoorden op je vragen over de werking van dit platform, inclusief handige tips.
Hoe gebruik je dit platform?Hulp aanbieden / Vrijwilligerswerk › Ben ik verzekerd wanneer ik vrijwilligerswerk doe?

Ben ik verzekerd wanneer ik vrijwilligerswerk doe?

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Als je iemand helpt of vrijwilligerswerk doet, wil je natuurlijk geen risico lopen. Daarom is het belangrijk om goed na te gaan hoe je verzekerd bent bij je activiteiten. Bij vrijwilligerswerk ben je namelijk niet automatisch verzekerd bij een ongeval of schade.

In dit artikel delen we:

✅ Hoe je bij vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie verzekerd bent
✅ Hoe je in een thuissituatie of 1:1 vrijwilligerswerk verzekerd bent
✅ Hoe je je eigen risico kunt afdekken

Ben je een maatschappelijke organisatie en op zoek naar informatie over het afsluiten van vrijwilligersverzekeringen? Lees dan zeker even op de website van het NOV het complete dossier.

Verzekering bij vrijwilligerswerk via een maatschappelijke organisatie

Veel vrijwilligerswerk wordt georganiseerd door een maatschappelijke organisatie: een vereniging, stichting of goed doel.

In deze situatie ben je vaak, maar zeker niet altijd automatisch verzekerd bij een ongeval of schade. Vraag dus altijd na welke regels gelden bij de organisatie waar je aan de slag gaat.

Gemeenten kunnen een collectieve verzekering hebben tegen de risico's die je als vrijwilliger loopt tijdens de activiteiten. Vraag aan je vrijwilligersorganisatie of aan je gemeente of er een gemeentelijke vrijwilligersverzekering geldt en wat er verzekerd is.

Vaak zul je eerst aanspraak maken op je eigen aansprakelijkheidsverzekering. Is die er niet of dekt deze niet voldoende, dan wordt deze aangevuld met de collectieve vrijwilligersverzekering als deze er is. Het is dus altijd belangrijk om jezelf goed te verzekeren (niet alleen omdat je vrijwilligerswerk doet!). 

Verzekering bij vrijwilligerswerk thuis of 1:1 

Als je elkaar 1 op 1 helpt, mantelzorger bent of buiten een maatschappelijke organisatie om vrijwilligerswerk doet, dan ben je zelf verantwoordelijk om je te verzekeren tegen schade of een ongeval. Dat klinkt als veel werk, maar het proces is eigenlijk hetzelfde als bij georganiseerd vrijwilligerswerk bij een maatschappelijke organisatie. 

  1. Zorg voor een eigen aansprakelijkheidsverzekering die ook buiten je eigen huis de risico's afdekt.
  2. Check of je gemeente een collectieve vrijwilligersverzekering heeft en wat de voorwaarden hiervoor zijn. Steeds vaker wordt mantelzorg, burenhulp, 1:1 hulp en andere niet-georganiseerde vrijwilligersactiviteiten hierin opgenomen. 

Een laatste tip: ga met elkaar in gesprek over de risico's. Zo maak je het vooraf al veiliger, en voorkom je gedoe achteraf. 

Heeft dit artikel je vraag beantwoord?